четвер, 19 вересня 2013 р.

              Історія бібліотеки с.Довге починається в 1945 році. 


   В невеличкому на той час селі почала працювати хата- читальня, яка була розташована в малій хатинці. Але ще до цьго часу в селі знали про книги.
    Греко- католицький священник Василь Довгович (Довганич) тривалий час жив і служив у селі Довге і звідси сперечався у листах із великим Вольтером ,не погоджуючись з його філософськими трактатами.Він побудував тут церкву , писав вірші на трьох мовах і був зразком у плані моральності, мідрості, освідченості та толерантності.
    Вчений, письменник, гуманіст світової слави В. Довгович, жив у Довгому вивчав досконально німецьку мову для того, щоб студіювати в оригіналі  філософські праці  Канта, Фіхте, Шиллінга. Варто лише подивуватися, як у ті часи можна було отримати в селі такі книги. Під впливом цих авторів,вивчаючи фізику,астрономію,етнографію,аналізуючи чужі висновки та узагальнюючи власні дослідження. Довгович написав у нашому селі працю "Творець точки зору всесвіту".
    Першим  бібліотекарем  був  Ловга Ілля.  Фонд становив близько  120  книг , читачів було 25 чоловік. Але з кожним роком хата-читальня поповнювалася новими книгами та періодикою.Це приваблювало як дорослих так і дітей. Читачів у хаті-читальні ставало все більше.
    У січні 1955 року у бібліотеку прийшла працювати Сенинець /Кукла /Марія Іванівна,яка працювала на цій посаді 36 років. Фонд бібліотеки на той час становив 450 книг. Багато років разом з Сенинець М.І. працювала бібліотекарем  Кукла Ганна Михайлівна.
Пройшло не мало років і хата -читальня стала гарною бібліотекою. 
    До 2009 року вона знаходилася у приміщенні сільської ради і займала дві просторі кімнати.
    В серпні 2009 року бібліотека перенесена в нове приміщення - будинок культури. Розміщена в двох кімнатах площею 33 метри квадратні.
    1.Основні показники діяльності:
    Фонд - 13557 примірників - книг, брошур, журналів, з них дитячої літератури  - 4903 пр.
    Користувачів - 1515         дітей - 650            юнацтва - 280    
    Книговидача  - 28995 пр.       Відвідування - 15150
    2.Бібліотечне обладнання: стелажі-16, столи-5, книжкові шафи- 2,  
  стільці - 9
    3. В бібліотеку надходять такі періодичні видання: 
          Новини Закарпаття; Нове життя; Голос України; Культура і життя; Земля; Город; Ветерани ; ВДГ;  
    Журнали  Шкільна бібліотека; Однокласники; Журавлик; Укази президента України.
    Бібліотека приймала участь в конкурсі на придбання комп'ютерів та підключення до Інтернету в рамкках програми Бібліоміст.
    Найбільшим досягненням бібліотеки є завоювання читацької вудиторії. Сьгодні сюди ідуть всі - школярі, студенти, вчителі, медики, підприємці, працівники влади, домогосподарки, пенсіонери тощо.
    Бібліотека стала справжнім центром, який задовольняє різнобічні духовні й культурн

 і потреби   

 Саме все це  збирали і популяризували з 1989р зав.бібліотекою Ігнатко Марія Олексіївна та з 2000р. бібліотекар Керкчанин Марія Михайлівна  вони напротязі багатьох  років накопичували велику кількість інформації, а саме краєзнавчої, що в свою чергу зробило бібліотеку  інформаційним  центром на селі який може задовільнити потребу різноі категорії користувачів. Для кращого обслуговування і якісного проведення масових міроприємств, працівники бібліотеки координували свою роботу з працівниками БК, шкільної бібліотеки та вчителями шкіл.
    Бібліотека підтримує звязок з підприємцями села та керівниками організацій. Кожного року працівниками  бібліотеки приділяється увага таким категоріям користувачів, як ветерани Великої Вітчизняної Війни, діти інваліди, молодь. Кожного місяця відвідуємо їх з новинками літераиури. 
     Наша бібліотека приймала участь в різних районних та обласних конкурсах: "Читач року"; "Легенди рідного краю", "Я патріот", "І сторія одного села".
     Бібліотечні працівники були активними учасниками художньої самодіяльності села, щороку приймали участь  у  Всеукраїнському пісенному фестивалі ім. М.Машкіна,

 організації та проведення Дня лісоруба, участь у св’ятах "Гамора"," На синевір трембіти кличуть", родинне св’ято.
     Велику роль у національному вихованні дітей відіграє популяризація краєзнавства. В бібліотеці сформовано фонд краєзнавчих матеріалів під назвою "Тут все св’ященне , все твоє, бо зветься просто рідним краєм"  з розділами: 
     -"Сторінки історії: пригадаймо тую славу"
     -" Заповідні Карпати"
     -" Наші земляки - наша гордість"
     - " З народних джерел"
     В бібліотеці є папки , в яких зберігаються матеріали про відомих людей села, вони дають змогу дітям та юнацтву прилучитися до історичногоминулого нашого краю.
     Відвідувачами  бібліотеки є діти-інваліди, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей. Для них завжди бібліотекар знаходить добре слово і пораду , обслуговують дома та проводять масові міроприємства в територіальному центрі по соціальному захисту населення в Міжнародний день захисту дітей, в День інвалідів.
     Багато ще доведеться зробити бібліотекарю , щоб не згасло у користувачів бажання пізнавати світ через книгу, щоб читання залишилось у них пріоритетним у їх дозвіллі.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар